tisdag 23 mars 2010

Indiska Oceanen



I två dagar har vi haft rollen som datalärare. Trots lyckade lektioner så kan vi konstatera att vi har länge kvar innan vi är fullfjädrade lärare. Datakunskapen hemma är stor i jämförelse med här. Det vi lärt ut ses som självklart hemma. Så som vad en dataskärm och ett tangentbord är för något. Idag gjorde vi succé genom att berätta att var och en skulle få pröva skriva sina namn på datorn. Det blev glädje och en del kaos. Lite synd att det inte fanns tillräckligt med uttag, fanns nämligen fem datorer men kunde bara använda en.
Som elever är de väldigt duktig, alla vill verkligen lära sig. Så det var en bra första klass för oss.
Tider är inte det lättaste här, ska en lektion börja en viss tid kan den lika gärna börja en kvart senare. Men vi fick dem till klassrummet tillslut i alla fall.


Tider är verkligen skillnad här mot för hemma. Stress finns inte. I Lördags hade vi turen att få vara med på ett bröllop. Väldigt fint var det. Det roliga var att det skulle börja vid 10.00 men då var det nästan inget folk på plats. Bruden kom sist av alla vid 11.05. Helt lugn kom hon in i kyrkan. Här har de även som tradition att brudparet inte får le, vilket kändes lite konstigt. Tanken med det var att de skulle sörja eftersom de lämnar föräldrarna. Inget vi vill ta med oss hem dock.



Idag om ett litet tag kommer vi lämna vårat hem för ett litet tag. I Bagamojo (kan inte stavningen) kommer det hållas en missionärsträff nu i helgen. Där kommer vi få njuta av svensk bibelundervisning och förhoppningsvis en hel del sol och bad i indiska oceanen. Utanför huset har regnet öst ner i natt. Vädret här är väldigt opålitligt och man vet aldrig när det kan börja regna. Men vi har hört att det ska vara bättre vid kusten. Vi ser framemot att få träffa våra fina PMU vänner Johanna och Camilla som också ska dit. Vi kommer få ett litet eget ställe vi som gästar denna träff.


När vi kommer tillbaka kommer fyra av våra rumskamrater att ha åkt hem. Sista måltiden hölls hos Temba, där vi bjöds på väldigt gott ris och spaghetti med kardemumma. Kändes konstigt men var mycket gott. Det kommer att bli tomt i huset, men vi hittar sätt att liva upp det igen.


Kwa heri för några dagar!


3 kommentarer:

Kikko sa...

He!jag ser att tiden är ett förvirrat begrepp... inte bara på skolan?skrev du inlägget 03.33 eller är det svensk tid? rätt tidigt ändå... den där kvarten om försenad lektion... som den akademiska kvarten på universitet, man säger 12.00 men startar 12.15..... så det kanske inte är så olika...(filosoferar lite nu) Tiden för start av bröllop... ja här oxå ska ju brudparet komma sent,,,men inte för sent... för då kan man bli orolig... men gästerna brukar ju vara på plats! tack och lov så får de vara glada här!!!!

sköt om er och ha en fin konferens!!!

susanne sa...

Hej Anna! och elin;)

jag vill mest säga att jag uppskattar att läsa om era äventyr! tiden verkar vara något som jag personligen skulle bli galen på, och jag kan tänka mig att ni blir det också stundom. Men sen så låter det jättehärligt att få använda det man kan och lära ut det till andra, som något så enkelt som datorer! Vilken skillnad vi har i levnadstandard materialistiskt...var nyss inne på wikipedia och kollade upp lite BNP(visst heter det så? levnadsstandardsmätningsgrejs) på olika länder. sverige var ganska mycket i topp, nia eller nått tror jag. tanzanina var nog ca tjugo från botten. intressant att ni får uppleva det, medans jag bara ser det på en(av tre i mitt hus) dataskärm!

jaja, mycket svammel från min sida:) önskar er allt gott!

Under Afrikas Sol sa...

S: Det är verkligen skillnad, helt sjukt när man tänker på det. Våran praktikant lön är lika stor som en läkarlön här!? Och datorer är det inte jätte gott om. Var in i Dar es Saalam en sväng och gick på ett köpcenter, kändes jätte konstigt när man bara sett Nkinga innan. Var som att gå på en galleria i SVerige. Så jag antar att klasskilnnader är ett faktum här också. Finns rika även här men såklart många fler fattiga i BNP bemärkelse i alla fall. (kul att du läser förresten! och kommentarerna är det roligaste att se, än om det bara är svammel!)