onsdag 31 mars 2010

Tumerudi Nyumbani


Nu har vi kommit hem till vårat hem på Nkinga. Några riktigt härliga daar fick vi vid Indiska Oceanen. Tillsammans med både nya och gamla missionärer spenderade vi ungefär fem dagar i Bagamojo. Alla Pmu praktikanter och step outare i landet var också samlade. Så vi hade ett litet ngdomsläger samtidigt! Bodde i ett lerhust med cementgolv. Sov på madrasser på golvet så lägerkänslan uppstod snabbt. Delade toalett och dusch, som knappast räknas som dusch var knappt någon stråle alls. Och vattnet ganns inte alla gånger heller men för det mesta. Sen hae vi havet så vi klarade oss bra. Den enda nackdelen med havet är när vattnet torkar så lämnas en klibbig salthinna kvar på kroppen som inte är jätte härlig. Men förutom det var det hur underbart som helst att få bada och simma av sig. En av dagarna fick vi möjlighet attt segla fiskebåt ut till en ö, riktigt mysigt. En sådan där båt som man står i som har två utstickare på sidan, kallas katamaran? Vädret skiftade mellan regn och sol. Men trots det så klarade vi av att bränna oss bägge två, s nu flagar vi fint. Att man är så dum, trots allt man hört om hur stark solen är här så lyckades vi ändå. tyckte vi låg så kort stund men tillräckligt lång var den allt! I sänge eller på stranden mötte vi även loppor (sas det) som bet oss över hela kroppen så klåda har vi gått om nu. Men trots det så minns vi resan som ett positivt minne med mycket glädje. Hade väldigt härliga möten också med bra undervisning om både mission och Guds vilja med vårat liv. Den frågan som går genom våra huvuden mycket just nu, vad har han för tanke för oss?

Ganska långt färdades vi, totalt 90mil enkel resa. Så blev mycket bil. Fick uppleva Afrikansk berg och dal bana. Här behövs inga nöjeparker, räcker att åka ut med bil på vanliga vägar. Vägarna är långt mycket bättre än vad det varit har vi fått höra talas om men vi måste säga att det fortfarande ikänns som skogsvägar många sträckor. Jeepbil är ett måste om man ska kunna ta sig fram ordentligt utan problem. Asfalten är också lite farlig då ovarnade hål plötsligt kan dyka upp var som helst på vägen, så punka kan man få när som helst. Sen har vi alal farliga omkörningar som görs för jämnan av bussarna som tävlar på vägarna. Fick höra om att en tjänst låg ute som busschaufför och den som tog sig från Dar es Saalam till Arusha på kortast tid fick tjänsten. Skulle inte förvåna oss om det är sant så som bussarna kör. Djur man möter är höns, kor, hundar och apor. En gång höll vi nästan på att köra på en ko men lyckades veja i sista sekund. Så det gick bra som tur va. Däremot hade vi inte lika tur vad gäller polisen. Fick böter tre gånger den här resan. En gång för fortkörning. Den andra gången för att vi inte hade ett klistermärke på rutan som berättade att det fanns en brandsläckre i bilen. Trots att vi visade brandsläckaren, tydligen klistermärket som var av betydelse Tredje gången kommer vi inte ihåg men poliser var det överallt i alla fall! Ibland blev vi invinkade men när de såg attvi var vita skickade de oss vidare. Ibland lite skönt att bli särbehandlad men lite taskigt mot de inhemska. Många fina vyer fick vi se under färden. Åkte både genom steplandskap och berområde. Det tråkiga är att det inte fastnar på kort men på näthinnan har vi bilderna var ett tag till åtminstone.

Idag har vi sagt hej då till barnen som får på lov en månad nu. Vad vi ska göra under tiden vet vi inte riktigt. Kanske ska hjälpa till att städa lite? FEm av barnan är kvar även under lovet så dem ska vi umgås flitigt med. Förstå att måsta vara kvar och se alla fara hem till sina familjer, kan inte vara så lätt. Hoppas att vi kan hitta på något roligt att göra, så dom här fyra veckorna inte går så sakta för dom (och för oss). Att inte göra något är något vi måste lära oss, här kan man ha en dag utan sysslor. Har svårt att ta till oss det men innan vi kommer hem kanske vi lärt oss tempot som råder här.

I helgen är det påsk vilket innebär många möten i kyrkan. Tre varje dag som säkert varar många timmar. Får se hur många vi orkar med att gå på men några ska det bli. Några ägg ska vi också försöka äta, är det påsk så är det!

Glada hälsningar (o glad påsk!)

/Anna o Elin

2 kommentarer:

kikkodavid sa...

Glad Påsk till er oxå! Vi ska åka till Umeå och det verkar som de har soligare än oss nu iallafall!
Ha det gott!

Elisabeth och Thomas sa...

Roligt att följa ert äventyr i Tanzania! Vi ser fram emot nästa rapport.
En Glad och välsignad Påsk önskar vi er båda från ett regnigt och ruggigt Östersund.