torsdag 29 april 2010

Mellan två årstider

Dagarna går mot vinter här på Nkinga, det känns mer och mer som att sitta ute en vanlig svensk sommar. Solen göms bakom moln om vart annat och vinden kyler skönt, temperaturen ligger runt 24grader. Om nätterna regnar det fortfarande men snart försvinner regnet och torrtidsvindarna tar över. Där vi bor nu finns en uteplats som vi mer än gärna sitter vid, här kan man bara sitta och lyssna till alla ljuden. Fåglarna som kvittrar, Emmanuel som sopar, Lucy som lagar mat inne i köket och dataljudet från Malin och Karins (dem vi bor med just nu) datorer när de jobbar på deras uppsats. Vi trivs.

Sedan förra inlägget har Elin fyllt år (vi nämner ingen ålder). Dagen började med skönsång och frukost på sängen av Lasses familj, Karin, Malin och Anna. I Afrika får man också födelsedagspresenter, hemmagjorda halsband, kalles kaviar, marabou mjölchoklad, lukta gott saker och sist men inte minst, en förlossning ska Elin få vara med på tillsammans med Lasse som ska assistera. Sedan bjöds det på stort kalas på Lasses terrass med delikatesser i form av kladdkaka, chokladbollar och massa färsk solmogen frukt, gott var det och som vanligt åt vi alldeles för mycket.
Denna vecka har vi också träffat de 7 stycken personer som förhoppningsvis ska komma till Östersund på ett utbytesprogram i slutet av augusti. Det var riktigt härligt att äntligen se deras ansikten och vi ser framemot att lära känna dem bättre. Vi hoppas på att vi kommer se dem i Sverige. Vi ser också framemot att förhoppningsvis få hälsa 7 stycken från Östersund välkomna hit i juni.

Vi har på söndagsmornar gått på det engelska mötet på skolan. I söndags var det Anna som stod där och predikade om tillbedjan och om att alla ens handlingar bör göras till Guds ära. Tacka, lovsjung, ära, prisa Gud under alla livets tillfällen. ”Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära” 1 Kor 10:31, ”..och tacka Gud under alla livets förhållanden. Detta är Guds vilja..” 1 Tess 5:18

Till sjukhuset har vi fortsatt gått ett antal gånger för att leka, men imorgon går vi dit för att lyssna på en föreläsning. Temba som han heter, sjukgymnasten, ska hålla en rygg… föreläsning som vi tänkte sätta oss att lyssna på. Samma man brukar även ha aerobics träningar på sjukhuset varje dag som Anna försökt gå på minst en gång i veckan. På sjukhuset hålls varje morgon en liten andakt som Elin för det mesta gått upp till också. Anna har samtidigt gjort annat (sovit).
På tal om lek så hade vi ett gäng barn här i veckan som vi körde idrott med. Hopprep, limbo, freesbee, kast med boll, springning och fotboll. En riktig mångkamp blev det!
Igår var vi hembjudna till Kings Kingdoms körledare, den kör Anna brukar sjunga i. Vi bjöds på kyckling, ris, banan och sen lite senare även på sötpotatis och karanga (jordnötter). Riktigt gott och mysigt var det! En fin familj. Han jobbar för övrigt där vi bor som vaktmästare. I grunden är han husbygggare så hemma på tomten fick vi en rundtur i det hus som han jobbar på just nu, det som saknas är pengar för att det ska bli klart . Här börjar man och tar det sen pole pole (sakta) och bygger allt efter som man får ihop med pengar.

Imorgon är det sista april hur vi ska fira det har vi inte riktigt bestämt än, göra en brasa kan vara lite för riskabelt. Men den första maj har vi i alla fall planerat in att se det hetaste av allt som finns, soluppgången! Upp tidigt så blir kämpigt för en av oss, inga namn, men fint blir det förhoppningsvis. Hoppas att molnen ska hålla sig borta. Efteråt blir det lyxfrukost ute på vår uteplats som Karin och Malin bjuder på som avskedsfika. Så på tisdag får vi nya rumskamrater i sex veckor framåt sen blir vi ensamma för några dagar. Men nu njuter vi av sällskapet från alla.
Ikväll är vi bjudna till en evangelist i kyrkan, bli roligt att få se hur han bor. Innan det ska vi hinna med en promenad till Apberget tillsammans med Lasses familj. Man får passa på när det är lite molnigt annars är det helt omöjligt att gå mitt på dagen.
Till veckan kommer barnen tillbaka till skolan så då blir det full rulle igen. Fick ett samtal från en elev idag som avslutade samtalet med orden ”okey I just called to greet you! Good bye”. Vi blev glada!

Nu är det lunch! Tumenjaa

2 kommentarer:

Lotta sa...

Hej Anna! Jag har verkligen varit urusel på att skriva till dig.

Jag blev riktigt glad över att höra att du kommer hem tidigare än beräknat, jag saknar dig och din glädje som du sprider. Trivs du fortfarande lika bra som du alltid skriver? Är det god mat?

Vi ber för dig väldigt ofta här hemma, jag hoppas att du har det bra min vän! Jättestora kramar från Lotta!

Under Afrikas Sol sa...

Hej Lotta! Roligt att höra från dig! Maten är väldigt god faktist, du får komma på tanzaniamat när jag kommit hem och smaka. Känns roligt att hinna träffa er innan ni försvinner allihopa, saknar er alla! Vet inte hur jag ska klara hösten, men får kanske komma och hälsa på er med jämna mellanrum :)

Tack för alla böner! Hoppas du har det bra hemma med! Nu ska vi göra en myggsanering i huset vårat, fick alldeles för många bett inatt. Önskar dig allt gott min vän!! Massa Kraaamar